kerekasztal

pécsi warhammer közösség
 
HomeHome  Gy.I.K.Gy.I.K.  KeresésKeresés  RegisztrációRegisztráció  TaglistaTaglista  CsoportokCsoportok  Belépés  

Share
 

 IG+Ork vs CSM+Renegades 6000 pt.

Go down 
SzerzőÜzenet
exael
őrnagy
őrnagy
exael

Male Hozzászólások száma : 754
Location : Beyond the Mountains of Madness
Registration date : 2007. Dec. 14.

IG+Ork vs CSM+Renegades 6000 pt. Empty
TémanyitásTárgy: IG+Ork vs CSM+Renegades 6000 pt.   IG+Ork vs CSM+Renegades 6000 pt. EmptyVas. Ápr. 13, 2008 11:46 pm

Ma lejátszottunk egy nagy csatát nagyjából Apoc.szabályok szerint,bár strategic asseteket nem használtunk.Összesen 4 kört sikerült lejátszani,de ezalatt gyakorlatilag vége is lett a csatának,mivel az IG+Ork szövetség 7-800 pont kivételével már nem volt a pályán...A különbség 3600 körül volt,mivel VP-re játszottunk.Számos tanulsággal szolgált egyébként a dolog,és most nem is annyira csataleirást irnék,bár az is lehet még mert sok képet csináltunk,de ez inkább ilyen főpróba volt az Apoc.-hez.Tehát a tanulságok szerintem:
-ilyen nagy csatát tényleg úgy érdemes játszani ahogy azt a GW-nél kitalálták,tehát ekkora pontszámba már érdemes és kell is hozni mindenféle durva dolgot(nagy szörnyek,szuper heavyk,formációk stb)mert az eléggé felgyorsitja a játékot mivel különben csak egy végtelen hosszúságú és fárasztó csata egy nagy asztalon...bár ez tényleg arról szól,hogy ide hozhatsz bármit és bármennyit korlátozás nélkül.Persze nem a fluff mellőzésével azért...
-a szövetségeseknek érdemes felkészülni és kitalálni a közös taktikát,nem elég csak felrakni ennyi pontot,nekünk ez elég jól sikerült
-a felpakolás összesen 1 óra volt,aztán 5 és fél óra alatt lement a 4 kör.Ez szerintem nagyon jó idő ekkora pontból,és bár le is telt a csatára szánt idő,de eddigre már gyakorlatilag vége volt,mert 7-800 pont állt szemben kb 4100-al...
-a tank squadronok meglehetősen hatékonyak... Twisted Evil
-Pavano ötlete nem rossz,miszerint talán érdemes megbeszélni előre,hogy a deploy a pálya hosszában,vagy széltében esetleg átlósan fog-e húzódni,erre lehet igy készülni

Szóval összességében nekem nagyon tetszett a dolog,már régóta szerettem volna kipróbálni,és nem is csalódtam.Tetszik az is,hogy itt mindent vihetek ami van,nem kell kihagyni semmit azért mert a FOC nem engedi.Meg hát most már sejtjük hogyan érdemes és hogyan nem ilyeneket játszani...Ja,annyi még,hogy eredetileg ezek objektivás csaták,nem VP-re megy,ezt sem igy játszottuk,de ez csak próba volt.Meg hát az,hogy itt már repcsik,meg szuper heavyk is előfordulhatnak,meg mindenféle formációk ezért gyakran érhetik meglepetések az embert,és más taktika kell itt mint a kisebb ütközetekben.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Bm
ezredes
ezredes
Bm

Male Hozzászólások száma : 1328
Age : 37
Location : Over the rainbow
Registration date : 2008. Apr. 14.

IG+Ork vs CSM+Renegades 6000 pt. Empty
TémanyitásTárgy: Csatariport   IG+Ork vs CSM+Renegades 6000 pt. EmptyPént. Ápr. 25, 2008 11:46 am

Csatariport

A csatát Orkok (Pavano) és IG (Norbi) ellen vívtuk, Káosz IG-vel (Exael) és Káosszal (Bm) 6000-6000 pontból oldalanként. Nem igazán használtuk ki az Apokalipsz spec lehetőségeit, (kivéve persze, hogy senki nem nézegette az FOC-t), inkább csak egy nagy csata volt, sok pontból pár érdekességgel.
A felállásnál ellenfeleink nagylelkűen felajánlották, hogy (reálisan kiindulva a figurák számából) nekik úgyis kell a fél óra a felpakoláshoz, mondjunk valami ennél kisebb időt, és álljunk neki! Mi 25 percet jósoltunk, és nekiestünk. Az egyszerűség kedvéért úgy mesélem, ahogy a mi oldalunktról látszott a csata.
A deployt sikerült úgy kidobni, hogy gyakolatilag hosszú oldalról játszottunk. Arra készültünk, hogy az orkok beállnak előre és mögülök fog lövöldözni az IG.
A bal és jobb oldali harmadba feltettünk egy-egy 4 heavy bolteres osztagot rendfenntartani, középre egy 2 autocannon, 2 lascannonost. A bal harmadba a tábla szélére került egy ház mögé az indirektes Basiliskus és kicsit odébb egy 3as Defiler squad, középre a deployhoz egy Landraider (némi néppel a hasában) valamint messze mögé egy Leman Russ meg két obli és egy vindicator, a jobb harmadba még egy Leman Russ és egy 3 lascannonos predator tank. Egy chosen osztag (2 flamer, melta, plasmagun) rhinoban a bal harmadban a deploynál, 10 termi (2 autocannon) a Landraider és egy tőle jobbra álló kiméra között, egy csapat marine rhinoban a landraidertől balra, a káosz IG maradék gyalogosai pedig a jobb harmadban szépen fedezékben. 4 drenya nagyjából egyenletesen a deploy mentén, 1 daemon prince a chosenek rhinója mögött egy pedig a predátor mögött kezdett.
Széles arcvonallal, előretolt egységekkel kezdtünk, a bal térfélen egyértelműen erősebbek voltunk (igaz, középen volt pár mozgékony csapat, akik bárhol segíthettek).
Aztán jött a meglepetés. Ellenfeleink felosztották a deployt, a bal oldalunkra került az IG a jobb oldalunkra az orkok.
Az IG szép kacslót rakott a sarokba: a csúcsban egy indirect baziliszkusz, előtte legyezőben a fedezékekben sok (3,4,5?) osztag (autocannonok, lascannonok, minden ami kellhet) és őket takarta a szinte teljes tanksereg szép negyedkörben. A pálya közepére maradt még 2 ogrin egység és mögöttük egy-egy csapat katona.
Az orkok annyian voltak, hogy beterítették a sarkukat. Ne kérdezzétek mi volt ott, reménytelen lett volna számba venni. 3 war truck tele, meg 1 sablonos HQ és egy energiamezős mérnők biztosan volt.
1 kör - Chaos:
Minden csapatszállító előrement, a chosenek 2 rhino között (a sajátjuk és a egyik heary bolteres csapaté) kiszálltak egy ház előtt. A Landraider screenelte a termiket és a másik rhinót (a sima marine-okkal) sőt, még füstölt is! A defiler squadron előre döcögött egy kicsit, de sajnos meg kellett kerülni egy kisebb csapat káosz IG katonát, ami nehezen ment a 6 inches max távval. A chaos drenyája persze elsőre megőrült, azt kell mondjam: szokás szerint (Na, ki dobott egyest? Hát persze, hogy én.) Bősz blood frenzyvel előre szaladt, persze senkit nem tudott elérni, de legalább szépen kiállt a puszta közepére tűzmágnesnek. A daemon princek is előre repültek, a nurgle jeles (az IG-féle) csak egy rhino takarásába, a chaosé pedig a legközelebbi tank felé. A jobb oldalon a chaos IG-féle marinok előre rhinóztak és kiszálltak.
Meg kell adni az első lövés fázis nagyon jól sikerült, a defiled squadron iszonyatosat lőtt elsőre. A IG kagylóból kilőtt egy csapatszállítót (ordnance penetrate 6 - nem szállt ki senki), és egy kisebb tankot, valamit egy sablon beesett a tömegbe is a tankok mögé. Ezek után már a heavy bolteresek is be tudtak lőni a lukon. A chosenek leszedtek 2 Ogrint. A Leman Russ-ok az orkokat kezdték lőni, fogytak, de maradtak elegen. Az oblik szintén az orkokat plazmacannonozták. A predátor véget vetett két ork kukának a sarokban várakozó squadból.
Azért persze volt vicces lövésünk is. A teljes ork seregben egyetlen lyuk volt, egy erdőben, ahonnan már nem lehetett kilátni. Azért az egyik Leman Russ lövése természetesen oda szóródott be a tömegből, brutálisan elpusztítva egyetlen orkot!
Nem volt sok közelharc a körben, a chaosos daemon prince szétvert egy chimérát.
1 kör – IG + Ork:
Az orkok rohamba kezdtek a jobb szárnyom, a war truckokkal és a hátirakétásokkal egészen hamar közel értek, de rohamozni nemtudtak. Az IG egységei csak annyit mozogtak, hogy lőhessenek, illetve az Ogrinok megindultak hogy közelharcban megakasszák a daemon princet, de nem sikerült elérniük, mert útban volt egy kisebb csapat IG katona, akik az egyik járműből estek ki, amit szintén találat ért de nem semmisült meg.
Lőni szerencsére csak a strapabíróbb egységeket tudták (termik, és plague marinok), nem is okoztak komoly veszteséget. Az őrjöngésében fedezékből kiszaladt drenyát persze találat érte, kapott egy szép stunned-ed. Ezen kívül a screen-elő rhinókat is lőtték rendesen. Az egyetlen komoly kár a nurgle deamon prince volt, aki 2 sebet is kapott az előrenyomuló orkok lővéseiből.
2 kör – chaos:
Balról kezdve: a defiler squadron tovább előre, a chosen osztag rhinója kerüli a házat és screeneli a továbbszálló daemon princet, az osztag maga az ogrinok felé oldalaz a ház mellett. A közelben lévő drenya is jön a közleharcba besegíteni. Középen a Landraider az IG felé száguld, és kiteszi a hasában készülődő possessedeket. A középen bizonyító drenya fire frenzy-be kezd, ezért a közelben lévő rhinóból gyorsan kiugranak a marinok és az orkok felé veszik az irányt. A termik lassan araszolnak az orkok felé, lassan a bolterekkel rapidolni is tudnak már. A 2 obli kijön az erdőből és előre caplatnak. Jobb oldalon a plague marinok és a sima marine csapat is előregyalogol az erdőben bújkáló orkok felé, a nurgle daemon prince átröppen az eddig fedezékként használt rhino fölött és morcosan kezdte nézegetni a réseket az őt megsebesítő orkok páncélján.
Lövés címszó alatt a defiler squadron tovább irtotta a sarokban lapuló IG gyalogságot. Nekik segítettek a bal oldali heavy bolteresek és chaos IG rakétása is. A chosenek inkább a rohamra tartogatták az erejüket az Ogrinok ellen. A termik és a vindicator az ork motorosokat lőtte, nem sok sikerrel (csúnya ez a fedezék a füst miatt). A Leman Russ is az orkokat lötte, most nem az erdőt találta el, kellemes pusztítást vitt véghez a még mindig sűrűn álló orkok között. A predátor egy war truck-kal végzett. A Basiliskus is célba vette az orkokat, de sajnos leszóródott a lövés.
A körünkben egy IG csapat jelent meg repülőből kipattanva a chaos IG bal oldalon lapító Basiliskusa mellett. Volt náluk 2 melta, nem tűnt jónak a buli ott.
A kör végére a plague marinok belecsattantak a jobb oldali motorosokba, a chosenek az Ogrinokba, az egyik drenya végzett az IG egyik maradék tankjával és a termik is nagy nehezen megrohamozták a középen lapító ork motorosokat. A raptoraink bevállalták az Orkok termi páncélos szörnyeit, mint hamar kiderült ez nem volt nyerő ötlet. Nurge jelét viselő daemon princeünk pedig a hátirakétás orkokat vette kezelésbe. A másik daemon prince egy újabb tankot rohamozott be és közben lelockolta a közelben lapító ratlingeket is! A Possessed csapat összecsapott a fogadásukra felsorakozó Ogrinokkal.
A bal oldalon rohamozó chosenek agyoncsapták az Ogrinokat és merő óvatosságból bekonszolidáltak a házba. A termik a chaos marinokkal karöltve felőrölték az középen megtámadott motoros csapatot. A marinok fedezékbe mozogtak, a termik a következő ork csapat felé (próbálták beérni a raptorokat verő ork termiket, de túl messze voltak). A Nurgle prince osztotta az orkokat, de kapott még egy sebet. A Chaos prince szétverte a tankot, de szégyen szemre kapott egy sebet a ratlingektől (könyörgöm 2-es WS!!!). A Possessedeknek nem sikerült fölényes győzelmet aratni az Orginok fölött, kialakult egy kis állóharc (talán segített volna, ha a csata elején nem scout-ot dobok nekik?).
2 kör – IG + Ork:
Az IG nem vesztegette mozgásra az időt, épp csak helyezkedtek a lővéshez, az orkok közeledtek és szinte minden egység, ami érdemes volt közelharcra rohamtávba is ért.
Repülődesszantos csapatuk egy jól irányzott lövéssel szétrobbantotta a Basiliskusunkat, ami akkorát robbant, hogy a 8 fős tamádó csapatból 3at magával is vitt a pusztulásba. A lassan magához térő chaos Drenyát ebben a körben kilőtte a repülő, és sajnos a defiler squadron vezérét is egy IG-s lézerágyú. Az orkok a roham előtt megsorozták a chaos IG marinejait és a plague marineokat is, de katonáink álták a saratt és bár a marineoknál komoly volt a veszteség azért még maradt aki a rohamot fogadja.
A közelharcban egyenletesen irtottuk egymást, kivéve a daemon princeket, akik békésen öldösték a ratlingeket illetve a hátirakétás orkokat, illetve az ork termiket, akiknek nem igazán volt ellenfél a chaos raptor csapat.
3 kör – chaos:
Termik tovább gyalogolnak jobbra az orkok felé, oblik szintén előre (lassan minden látható célontjuk eltűnt), a defilerek (most már csak szimbolikusan squadron) kikerülték a főnökük roncsát, hogy ismét a sarokban tömörülő IG-re lőhessenek.
A lővésekkel a heavy bolteresek és a defiler squadron szinte teljesen kiirtotta az IG sarkot, az orkokon már nem lehetett sokat lőni, mert a nagyja már közleharcolt, a mérnökös csapatot azért megsorozták a termik, de nem sikerült megfuttatni őket, hiába fogytak. A házban lapuló chosen csapat lelángszórózta a ház mögött lapuló IG géppuskásokat (aki maradt, futott).
Közelharc szempontjából fordulatos kör volt. Egy csodás páncélmentő dobásnak köszönhetően (5,5,1,1,1,1,1,1) az Orginok kivégezték a Possessedeket. A raptoraink egy része és a plague marineok befejezték a maradék motorosok elföldelését. De hogy ne fájjon a szívünk a Possessedekért, a raptorok odacsaptak az ork termiknek, akik egy szintén remek páncélmentővel (talán a possessedeket figyelték hogy is kell ezt: 6,4,3,2,1,1,1,1,1, ráadásul 2+ra!!!) egy csapásra elhullottak. A raptorok így bele tudtak konsolidálni a nem messze a dombon bujkáló grecsin ágyusokba. A chaos daemon prince befejezte a ratlingek öldösését és megközelítette az egyik cementlapot (valami betontalpú ágyú, nem tudom hogy hívják). Hiába Nurgle jele, a másik daemon prince végül is legyőzte a túlerő, az ork srácok csak bevitték az utolsó sebet neki.
További körök:
Az orkok megsorozták és berohamozták egy újabb csapattal a már megfogyatkozott plague marinokat, az IG maradék Ogrinjai (miután hátrahagyaták a Possessedek még meleg hulláit) elindultak a Chosenek felé. Egy újabb War Truck robogott de reserveből egy csapat Tunk Basta-val (nagyon örültünk nekik) és megállt a Predator mellett. A Defiler squadron egy újabb tagját sikerült az IG tankjainak kilőniük, szép nagy krátert hagyva a helyén. Az orkok elkövették azt a hibát, hogy a Nurgle prince elleni győzelmen felbuzdulva szétlőttek egy rhinót (talán csípte a bőrüket a rajta lévő rakétavető?) ami akkorát robbant, hogy elvitt belőlük legalább kettőt. És a plague marinokat verő orkokból is egy jó párat.
A Plague marinokból igen hamar már csak a champion maradt, aki viszont (igaz, a felrobbanó Rhino segítségével, de) agyoncsapta a teljes ork csapatot, végén hősies párviadalt vívva a ork vezérrel, amit szintén megnyert.
Az orkok azonban bosszúálló fajta és a Rhino és Nurgle prince gyilkos csapat először megsorozta hősünket (de hát mi az a 20 lövés egy plague marinnak) majd meg is rohamozta. Azért ez már sok volt neki is.
A Tank Basta csapat hamar oldalbalőtte a predátort, és fedezékben is tudtak maradni a roncsa mögött a heary bolteres rendfenntartóktól.
Chosenjeint végül leverték az őket megrohamozó Ogrinokat. A raptorok könnyedén kergették szét a grecsineket.
Az utolsó körben volt még egy verekedés a Choseneket oldabakapó orkokkal, de mivel addigra már a termik is odaértek, az sem volt hosszú küzdelem. A csata érdemben már nem vett komolyabb fordulatot.

Összefoglalás:
Első és legfontosabb tanulsága volt ennek, hogy ha nem egy játékos van egy oldalon, akkor komolyan egyeztetni kell a taktikát. Úgy érzem, hogy míg nálunk szépen tudták egymást védeni és takarni az egységek, addig az ellenfeleink nem igen tudták kihasználni a seregeik előnyeit. Persze ebben az is nagy segítségünk volt, hogy kevesebb figura jobban elfért és manőverezett nálunk, mint a sok egymás lábát taposó figura a túloldalon.
Fontos tanulság, hogy az Apukagipszet nem VP-re találták ki, hanem ójektívára. Nem biztos, hogy ilyen könnyű lett volna megoszani az erőinket, ha mondjuk egy házat kell védeni.
Ezen kívül, ha az ember Apokalips-et játszik, akkor nagyon valószínű, hogy normális időben lemegy a játék, ha hozza a csak itt használható szörnyűségeket (lapostányér sablonos, D erejű állatságok). Mi békésen játszogattunk a 6k pontból, de igazából nem használtuk ki a lehetőségek.
Ahhoz képest, hogy fél 11 körül elkezdtük a felpakolást este 6-ig csak 4 kör ment le. A játék lassúságához azért hozzájárult a fotózás is persze, minden kör végén.
A csata eredményét nézve pedig, előnyös volt a chaos számára, hogy 2 lövős sereggel szemben fel lehetett állni 6 inchre a félpályától, és mi tagadás volt pár nagyon szerencsé dobásunk is.
Sikerült végig a saját taktikákat játszanunk, csak a végén volt pár olyan eset amikor mi voltunk az ellenséges puskacsövek előtt, nem fordítva.
Mindkét ellneséges sereg nagyon egyhalomban állt fel, hatalmasakat lehetett irtani a sablonokkal. Mi tagadás, így utólag hálás vagyok, hogy nem hoztuk a csata előtt fontolgatott lapostányért, mert azzal a teljes ork vagy IG sereget le lehetett volna venni 1-2 kör alatt.
Amit szintén kihagytunk ebből a csatából az a stratagem-es koncepció volt. Úgyhogy ebben az ügyben nem lettünk okosabbak.
A deploy kidobása nagyon megnehezítheti egy-egy seregnek a csatát (most a lövősoknek volt rossz a közeli front, a kereszbe dobjuk ki, akkor mindet lőnek szét mire odaérünk). Ezért fontolgatjuk, hogy előre ki lehetne dobni, seregősszeállítás szerint, de az is lehet, hogy egy igazán nagy pontos (10k) csatánál már ennek sincs jelentőssége.
Pontozás:
IG vesztett: 2700p, maradt 300p, Orkok vesztett: 2740, maradt 260,
Chaos IG vesztett: 1157, maradt 1847, Chaos vesztett: 650, maradt: 2355
Különbség: 3633p

Sajnos nagy igyekezetem ellenére sem sikerült részletes, körönként felépített csatariportot írni, főleg mivel a végén már szinte kettészakadt az asztal, és míg az egyik felén a chaos már befejezte a kört az IG-vel, a chaos IG még csak lőtt az orkokra. Talán külső szemlélődőként jobban menne. Majd egyszer megpróbálom úgy is!

Tisztelettel:
Bm

ui: hova lehet a képeket feltenni?
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Dectum
főtörzsőrmester
főtörzsőrmester
Dectum

Male Hozzászólások száma : 94
Registration date : 2008. Feb. 27.

IG+Ork vs CSM+Renegades 6000 pt. Empty
TémanyitásTárgy: Re: IG+Ork vs CSM+Renegades 6000 pt.   IG+Ork vs CSM+Renegades 6000 pt. EmptyPént. Ápr. 25, 2008 12:52 pm

Mekkora asztalon játszottátok?
Mennyi volt a kezdeti távolság a két seregtől?
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
exael
őrnagy
őrnagy
exael

Male Hozzászólások száma : 754
Location : Beyond the Mountains of Madness
Registration date : 2007. Dec. 14.

IG+Ork vs CSM+Renegades 6000 pt. Empty
TémanyitásTárgy: Re: IG+Ork vs CSM+Renegades 6000 pt.   IG+Ork vs CSM+Renegades 6000 pt. EmptyPént. Ápr. 25, 2008 1:56 pm

A normál asztal másfélszeresén játszottunk,és a távolság 12" volt a két sereg között,ez az alapfelállás Apoc.-ban.

Bm:Jó volt a leirás!Arra pl egyáltalán nem emlékeztem,hogy a repülő kilőtte a drenyát.Képekkel kapcsolatban gojo tud segiteni.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Ajánlott tartalom
IG+Ork vs CSM+Renegades 6000 pt. Empty
TémanyitásTárgy: Re: IG+Ork vs CSM+Renegades 6000 pt.   IG+Ork vs CSM+Renegades 6000 pt. Empty

Vissza az elejére Go down
 
IG+Ork vs CSM+Renegades 6000 pt.
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
kerekasztal :: Warhammer :: 40k csatatér :: wh 2008-2009-
Ugrás: